Naar het begin van de bladzijde
Home Wie zijn wij Wist u dat? Informatie Fotoalbum Gastenboek Tarieven Route Fietsroutes Contact Alg-voorwaarden Links

Fietsroutes

Camping La Prise heeft voor de fietsliefhebber deze pagina samengesteld om u op weg te helpen met een planning voor een mooie fietsvakantie. Camping La Prise is zeer geschikt om als vertrekpunt voor uw fietsvakantie te dienen, u heeft de mogelijkheid om op de camping bij slecht weer in het chaletje te koken en het geeft een goed gevoel als tijdens uw tocht uw auto veilig gestald is³.

 

Onder de noemer Le Tour de Bourgogne à Vélo werd in 2000 het plan gelanceerd om een uitgestrekte ronde van Bourgondië voor fietsers te ontwikkelen. Daartoe wordt een netwerk van fietspaden (Piste Cyclables), autovrije groene routes (Voies Vertes) en fietsroutes (Véloroutes) ontwikkeld dat aansluit op het landelijke netwerk in Frankrijk. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de jaagpaden langs de Bourgondische kanalen, enkele oude spoortracés en rustige departementale weggetjes. Uiteindelijk moet de Tour de Bourgogne 1000 km lang worden met meerdere verbindingen met andere fietsroutes in de naburige regio's.

 

De fietsgids Fietsen in Bourgondië, sluit grotendeels aan op deze grote ronde van Bourgondië. Het raamwerk bestaat uit het Canal de Bourgogne van Dijon naar Migennes, het Canal de Nivernais van Migennes naar Decize en het Canal du Centre van Digoin naar Chalon-sur-Sãone.

 

Daarnaast zijn er verbindingsstukken tussen Decize en Digoin langs het Canal Latéral à la Loire en een oude spoorbaan, van Chagny naar Beaune en van Beaune door de beroemde wijngaarden van de Côte d'Or naar Dijon. Een extra aftakking van Chalon via Cluny naar Mâcon volgt Frankrijks mooiste Voie Verte langs een voormalige spoorlijn. Ook is er een afkorting van Tonnerre via Chablis naar Auxerre opgenomen. Tot slot zijn er extra lussen naar de historische plaatsen Vézelay en Semur-en-Auxois mogelijk.

 

De hoofdroute kent weinig hoogteverschil en met uitzondering van de Côte d'Or en een stuk van 20 km langs het Canal du Centre geen steile hellingen en is grotendeels verkeersvrij. Door het uitstekende spoorwegennetwerk in Bourgondië met gratis fietstransport kunnen deze stukken bovendien eenvoudig overgeslagen worden. Deze gids is dus geschikt voor korte en langere fietsvakanties voor jong en oud.

 

Auteur: Luc Oteman

 

Nu al bijna 1000 km.
Door de aanleg van het belangrijkste Franse regionale fietsroutenetwerk beschikt Bourgondië binnen afzienbare tijd over een complete rondtoer van meer dan 1000 kilometer, die de Tour de Bourgogne à vélo® heet en vier departementen beslaat. In elk departement vind je onderweg interessante bezienswaardigheden, sfeervolle dorpjes, gezellige steden en veel natuurschoon. Maar het project gaat verder dan alleen de aanleg van comfortabele en bewegwijzerde paden. Het is de bedoeling om de fietstoerist in de toekomst een compleet dienstenpakket te kunnen aanbieden, inclusief accommodatie, bagagevervoer, halteplaatsen en fietsverhuur.
Het netwerk omvat zowel gedeeltes (autovrije) voie verte, als jaagpaden, secundaire wegen, paden door de wijngaarden en voormalige spoorlijnen. De Tour de Bourgogne à vélo® is opgebouwd uit vijf aparte fietsroutes, die op elkaar aansluiten.
De Tour de Bourgogne maakt deel uit van de ‘Europa-fietsroute’, die vanuit Nantes via Nevers de regio inkomt en via Chalon-sur-Saône doorgaat richting Zwitserland. Ieder jaar groeit het netwerk een stukje verder dankzij financiële steun van de Franse staat, de regio Bourgondië en de departementen Côte-d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire en Yonne.

 

Woordenlijst

 

Wat is een Véloroute en een Voie Verte?

 

Een Véloroute is een veilige uitgezette fietsroute die leidt over wegen van diverse aard: groene weggetjes, brede of smallere fietspaden en kleine plattelandswegen, onder bepaalde voorwaarden. Het parcours vermijdt belangrijke hoogteverschillen.
Een Voie Verte is een fietsroute die uitsluitend is gereserveerd voor niet-gemotoriseerd verkeer: voetgangers, fietsers, skaters en rolstoelers. Op de jaagpaden is de passage van voertuigen voor het onderhoud van het kanaal wel toegestaan. Rustig rondtrappen, hier en daar afstappen om wat te gaan bekijken en dan weer verder, wanneer je wilt en waar je maar wilt: langs de oever van een kanaal, over een voormalig spoorlijntje of via jaagpaden. Neem de tijd en geniet van de Bourgondische leven. Deze routes omvatten (autovrije) voie vertes, jaagpaden, secundaire wegen, paden door de wijngaarden en voormalige spoorlijnen.

 

In de Bourgogne zijn vijf aparte fietsroutes, die op elkaar aansluiten maar ook ieder afzondelijk zijn te fietsen.

 

Route 1: Zuid Bourgogne - Van Chalon-sur-Saône naar Mâcon via de Voie verte.
De eerste, echte Voie verte van Frankrijk, een vroegere spoorlijn, leidt u door de wijnstreek van de Côte Chalonnaise naar Cluny en langs de indrukwekkende rotsformaties van Solutré en Vergisson, die oprijzen uit de wijngaarden rondom Mâcon. Een schitterend traject vol afwisseling.

 


Route 2: Canal du Centre - Van Chalon-sur-Saône naar Santenay en van Paray-le-Monial naar Digoin
De kerk van Paray-le-Monial is een kopie op kleinere schaal van de voormalige monumentale abdijkerk van Cluny. Via het jaagpad van het Canal latéral à la Loire bereikt u Digoin, waar u de pont-canal kan zien, een brug waar boten overheen varen. De Voie verte, die daarvandaan doorloopt via het kuuroord Bourbon-Lancy in de richting van Decize, is nu klaar tot het dorpje Cronat.

 

Route 3: Canal du Nivernais - Van Decize naar Auxerre via Clamecy.
Het Canal du Nivernais staat bekend om zijn prachtige natuurlijke omgeving, maar ook om het grote aantal sluizen, die op de fiets eenvoudig te passeren zijn. Na de kanaaltunnel van La Colancelle en de meertjes bij Baye en Vaux is het bijna alleen maar freewheelen.

 


Route 4: Canal de Bourgogne - Van Migennes via Montbard naar Dijon.
Met afwisselend jaagpaden en kleine weggetjes is deze route ideaal voor moutainbikers. Onderweg is veel te zien en te bezoeken, zoals de stad Tonnerre, de Auxois-streek en het mooie Ouche-dal. Deze rit, langs kastelen en oude stadjes, toont in een notendop wat de Bourgogne te bieden heeft, met als hoogtepunt de Bourgondische hoofdstad Dijon.

 

Route 5: Door de wijngaarden - Van Beaune naar Santenay. Een verrukkelijke véloroute, het hele jaar door, vooral tijdens de wijnoogst! Na de wijnstad Beaune rijdt u door wijngaarden en wijndorpen van naam en faam : Pommard, Meursault, Puligny-Montrachet, Volnay, tot aan Santenay, waar u kunt kiezen : linksaf en na 20 kilometer komt u in Chalon-sur-Saône, of rechtsaf en 12 km tot Saint-Léger-sur-Dheune.

 

Goed om te weten

 

Het veiligheidsvest:
Wanneer fietsers ‘s nachts op de weg zijn, of overdag met onvoldoende zicht, dienen alle bestuurders en bijrijders op de fiets buiten de bebouwde kom een goed zichtbaar veiligheidsvest te dragen, conform de verkeersregels en waarvan de eigenschappen zijn vastgelegd in een wet van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

 

De helm:
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aanbevolen voor sportieve fietsers, voor kinderen jonger dan twaalf jaar is een helm vanaf 22 maart 2017 verplicht.
De boete voor het niet dragen van een helm is niet gering en bedraagt 135 euro.

 

Het hier boven beschreven is terug te vinden op de website Fietsen in Bourgondie

 

Een mooie opsteker voor het toeristen bureau van Decize

 


 

 

The Official French Label ‘Accueil Vélo’ has been awarded to Decize Tourist Office, ‘Decize Confluence’. As with the Canal du Nivernais, the Canal Latéral à la Loire and major national cycle routes, our Tourist Office is visited by an increasing number of cyclotourists.
With the State’s support, the Association “France Vélo Tourisme” was founded in order to identify and unify the services offered to this specific tourist group while setting up various criteria to be implemented in the field. Thus our Tourist Office’s endeavours made in recent years have eventually paid off!!